Objavili smo 22. godišnji izvještaj

14. novembar/studeni 2019

Izvještaj možete preuzeti OVDJE

Drage prijateljice, dragi prijatelji,

Pred vama je 22. godišnji izvještaj o aktivnostima Centra za nenasilnu akciju. U ovom izvještaju nastojati ćemo vam te aktivnosti predstaviti u nešto kraćem obliku, a ukoliko vas čitanje potakne da o nekoj od njih želite saznati više, pozivamo vas da posjetite našu  web stranicu, na kojoj možete pronaći detaljnije izvještaje i galerije fotografija, na BHSC i engleskom jeziku.

U okviru rada na suočavanju s prošlošću, rad na sjećanju prepoznajemo kao jedan od ključnih faktora izgradnje mira. Pa je tako u proteklih godinu dana znatan dio naših aktivnosti bio usmjeren poticanju javnog dijaloga i promjene trenutno dominantnih obrazaca kulture sjećanja – od prisustva mješovite grupe ratnih veterana komemoracijama u Mrkonjić Gradu, Stupnom Dolu, Aleksincu, Ahmićima i Grabovici, do posjeta veterana gradovima Nišu i Jajcu, čija je osnovna vrijednost iskazivanje poštovanja prema svim stradalima, bez obzira na njihovo porijeklo; izložbama „Rat sjećanja“ u Zavidovićima, Podgorici, Goraždu i Jajcu; obilježavanjem neobilježenih mjesta stradanja u Vitezu, Bosanskom Petrovcu, Drvaru, Kotor Varoši, Mostaru, Konjicu, Sarajevu i Istočnom Sarajevu…

U borbi protiv nepravde i prevazilaženju naslijeđa nepravdi, ostajemo predani našem uvjerenju u snagu i ispravnost primjene principa nenasilja. U proteklih godinu dana organizirali smo tri treninga iz izgradnje mira – u Mostaru (BiH), trening namijenjen studentima i studenticama iz BiH, Mir-Paqe-Мир trening u Kruševu (MK) za učesnike i učesnice sa Kosova, Makedonije i Srbije, te regionalni osnovni trening iz izgradnje mira, održan u Ulcinju (CG). Korpusu znanja potrebnih za rad na obrazovanju za izgradnju mira dodali smo i novi priručnik: „Nenasilje! Priručnik za treninge iz izgradnje mira“. U njemu smo prikupili iskustva stečena u 20 godina rada na treninzima, te novi priručnik, između ostalog, predstavlja i proširenu i dorađenu verziju našeg priručnika  “Nenasilje?!“, objavljenog prije 18 godina.

Ove godine smo raspisali i treći konkurs za kratku priču Biber, na svim jezicima regije i sa ponešto proširenom temom, na koji nam je pristigao dosada najveći broj broj priča, njih 464. Vjerujemo da su ovolikom broju priča pridonijele i promocije zbirke priča sa prošlog konkursa, održane u Južnoj Mitrovici i Podgorici.

Strategiju izgradnje mira, na kojoj smo godinama radili, a potom učinili sve da sa njom dođemo do državnih organa Srbije, uključujući predsjednika i premijerku, na koncu smo odlučili javno predstaviti i pokloniti građanima Srbije, za inspiraciju i na daljnje upravljanje. Naša je nada da ćemo dočekati vrijeme kada će nam se s druge strane naći sugovornici opredijeljeni da doista rade na izgradnji trajnog mira, u svim njegovim društvenim aspektima.

Sve što vrijedi, dugo se gradi, pa bismo tu maksimu vjerojatno mogli proširiti i na polje ne samo regionalne već i međunarodne suradnje. Sudjelovali smo u obilježavanju Međunarodnog dana bijelih traka u Prijedoru, na međunarodnoj konferenciji „Sadašnjost prošlosti, hitnost sadašnjosti“ u Buenos Airesu (svojevrsnom nastavku suradnje uspostavljene tijekom prvog kruga Mandela dijaloga o radu na sjećanju održanih 2013/2014. godine), te panel diskusiji o sjećanju i pomirenju u Ulmu. I na kraju, ali ne manje važno, na našu veliiku radost, ove godine CNA timu se pridružio i stari-novi član, Radomir Radević. Za one koji ga još nisu upoznali, idealna je prilika da pročitate njegov tekst o tome što je presudilo u odluci da svoju podgoričku adresu zamijeni beogradskom. A što nas sve zajedno motivira da ustrajemo u nastojanju ka izgradnji trajnog mira u regiji bivše Jugoslavije, zorno će vam pokazati izvještaji aktivista o trenutnom stanju stvari u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, na Kosovu, Makedoniji i Srbiji kojima završavamo ovogodišnji pregled.

Kao i uvijek dosad, vaša povratna informacija puno bi nam značila.

ONMS

Biber

Kultura sjećanja