Srebrenica, Mezarje Potočari

Grupa ratnih veterana, nekadašnjih boraca u jedinicama Armije BiH, Vojske Republike Srpske, Hrvatskog Vijeća Obrane i JNA, posetila je 17. novembra 2012. godine  Memorijalni centar Potočari, podignut u sećanje na žrtve genocida iz 1995. godine.

Posetu je organizovao Centar za nenasilnu akciju | Sarajevo-Beograd.

Obilazak Memorijalnog centra  obuhvatio je  posetu mezarju, istorijski čas, posetu spomen sobi i gledanje dokumentarnog filma o događajima iz 1995. godine. Reči dobrodošlice i ohrabrenja uputile su nam Amra Begić, iz uprave Memorijalnog Centra i Šehida Abdurahmanović iz udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”.

Osim posete Memorijalnom centru, organizovan je sastanak i razgovor sa predstavnicima tri boračka udruženja iz Srebrenice: Ratni vojni invalidi, Zlatni ljiljani i Patriotska liga. Sva tri predstavnika su podržali inicijativu zajedničkih poseta, složili se da je dijalog jedini put prevazilaženja ratnih rana i izrazili ličnu spremnost i interes da u budućnosti posete druga mesta stradanja u regionu.

U organizaciji Centra za nenasilnu akciju, koji od 2002. godine radi sa ratnim veteranima iz regije, od 2008. godine organizuju se posete stratištima širom Bosne i Hercegovine.

U posetama učestvuju bivši borci tri nekada zaraćene strane iz BiH, Armije BiH, Hrvatskog Vijeća Obrane i Vojske Republike Srpske. Osim njih,  u posetama učestvuju i bivši borci Hrvatske vojske i JNA. Sve posete se organizuju u direktnoj saradnji ili barem u koordinaciji sa lokalnim boračkim udruženjima. Odluke o mestima koje će posetiti, donose sami borci, na posebno organizovanim susretima i radionicama, uz učešće CNA tima, koji im obezbeđuje i logističku podršku.

Cilj poseta je izražavanje poštovanja svim žrtvama, davanje doprinosa konstruktivnom suočavanju sa prošlošću i poticaj pomirenju.

 

blank

Medijski izveštaji:

http://www.radiosarajevo.ba/novost/94904/ratni-veterani-zajedno-pred-zrtvama-u-srebrenici

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=11&dd=17&nav_category=64&nav_id=661112

 http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u-minutu/ratni-veterani-iz-bih-i-srbije-poklonili-se-u-potocarima

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ratni-veterani-iz-bih-srbije-i-hrvatske-posjetili-potocare

http://www.slobodnadalmacija.hr/BiH/tabid/68/articleType/ArticleView/articleId/194024/Default.aspx?utm_campaign=Vijesti&utm_source=HB&utm_medium=twitter

http://www.slobodnaevropa.org/content/ratni-veterani-iz-srbije-odali-pocast-zrtvama-genocida-u-srebrenici/24773976.html

http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/226769/Srpski-veterani-odali-pocast-zrtvama-u-Srebrenici.html#.UKge0-QmYWk

http://www.klix.ba/vijesti/bih/ratni-veterani-iz-bih-i-srbije-poklonili-se-zrtvama-genocida-u-potocarima/121117071

Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Potočari, Srbija, Srebrenica, borci, posete, posjete, ratni veterani, sećanje, stratišta, žrtve

Share This