17. godišnji izvještaj

| CNA |
Šta smo radili poslednjih godinu dana ...
17. novembar/studeni 2014
17. novembar/studeni 2014

Godišnji izvještaj 2014 Izveštaj možete preuzeti ovde.

 

Drage prijateljice, dragi prijatelji,

 

Pred vama je još jedan, sedamnaesti godišnji izvještaj o našim aktivnostima za period septembar/rujan 2013.- septembar/rujan 2014.

Kada se osvrnemo na proteklih godinu dana i pogledamo globalni razvoj događaja, čini nam se da je ovaj svijet postao još opasnije mjesto za život nego što je bio prije dvanaest mjeseci.  Zahuktali sukobi i vojne intervencije, podjednako na Bliskom Istoku, kao i u Evropi, budući da nas se ta zbivanja neupitno tiču, kreiraju realnost u kojoj živimo i radimo, i njihove odjeke osjećamo na prostorima na kojima djelujemo. Da ne bismo potonuli u pesimizam i apatiju, mi u CNA timu imamo potrebu da radimo kolikogod možemo ne bi li napravili bar male pomake. Zato nam je iznimno važno što vam na stranicama ovoga izvještaja, osim Osnovnog treninga iz izgradnje mira održanog u oktobru/listopadu 2013., možemo predstaviti i Trening za trenere, program mirovnog obrazovanja koji je, nakon deset godina pauze, u ovoj 2014. zaokupio značajan dio naših kapaciteta. U njemu je sadržano sve ono što smatramo važnim u ostvarenju društva održivog mira – kritičko mišljenje, preuzimanje odgovornosti za društvo i zajednicu, poticanje na preispitivanje vlastitih stavova i prihvatanje različitosti. Također, radeći dugo godina na izgradnji mira, i susrećući se sa suprotstavljenim narativima o ratovima, željeli smo otvoriti prostor za zajedničko promišljanje dominantne kulture sjećanja na ovim prostorima, i utjecaja dominantnih politika na mirovni rad. O tome smo govorili na seminaru razmjene „Kako pomiriti (h)istorije?“, na kojem su sudjelovale osobe iz BiH, Hrvatske i Srbije, iz sfera mirovnog i građanskog aktivizma, historije, umjetnosti i medija. Ove je godine izašao i engleski prijevod našeg priručnika Pomirenje?! Priručnik za rad na suočavanju s prošlošću kroz treninge i radionice, koji je naišao na neočekivan odjek, što nas svakako ohrabruje da nastavimo s radom čiji rezultati najčešće nisu tako neposredno vidljivi, ali mu zapravo nema alternative. Pokazuju to i mirovne akcije bivših boraca, sada uključenih u procese dijaloga, izgradnje mira i povjerenja. Ove godine vam predstavljamo posjete mješovite grupe ratnih veterana mjestima stradanja, kao i prisustvo na komemoracijama, manifestacijama koje označavaju važne datume iz bliske nam prošlosti, značajne za život zajednica u kojima djelujemo. Pridružili smo se i Mandela dijalozima, u okviru kojih smo imali prilike čuti o iskustvima na temu sjećanja u kontekstima koji su drugačiji od naših, iako su pitanja koja dijelimo zajednička. O svemu tome više o tome na stranicama koje slijede.

Dokumentovanje mjesta stradanja i sjećanja i načine memorijalizacije u Bosni i Hercegovini nakon rat(ov)a 1992-1995. privodimo kraju. Obujam istraživanja, kao i praktična ograničenja dolaska do službenih podataka o memorijalizacijskim praksama u BiH, ponešto su nam pomrsili planove, tako da ćemo publikaciju koja dokumentira osnovna obilježja i procese koji prate načine na koje se naše zajednice sjećaju svoje neposredne prošlosti, objaviti sljedeće godine. Trenutno je u tijeku i istraživanje  o sudbini Podunavskih Nijemaca po završetku Drugog svjetskog rata u Srbiji. Naime, tragovi Podunavskih Nijemaca i Nijemica prvo naglo, a onda i polako kopne, kao što se to, na žalost, dešava i danas sa nekim drugim etničkim grupama na nekim drugim mjestima na skoro svim prostorima zahvaćenim ratovima, Pa “tragovi” naših dojučerašnjih komšija već počinju da blijede. Baš zbog toga je važno da se označi i ‘ucrta’ šta je to ostalo, a više se ne primećuje, šta je nestalo, šta je njihovo nasleđe; ne samo zgrade, spomenici , već i mesta  stradanja, logori i masovne grobnice. Na ovom nam se istraživanju ponovno pridružila dugogodišnja prijateljica i kolegica Helena Rill, na obostranu  radost i zadovoljstvo.

U očekivanju onoga što će tek doći, prije svega vas pozivamo da pogledate što je sve obilježilo našu proteklu godinu. Kao i obično, nadamo se vašoj povratnoj informaciji, reakciji, kritici, ali i podršci i radovalo bi nas da one ne izostanu.

CNA tim

 

Preuzmi izveštaj

| CNA |

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja