Druga i treća faza Treninga za trenere-ice

| CNA |
jun-avgust 2014., Beograd, Sarajevo, Ivanjica ...
16. oktobar/listopad 2014
16. oktobar/listopad 2014

Na kraju prve faze Treninga za trenere-ice, učesnici su se podelili u grupe i odabrali teme koje žele da rade na svojim radionicama. (Više o konceptu programa možete pročitati ovdje).

20140809_NNV_28094

Formirano je sedam malih timova, a odabrane teme su bile vezane za suočavanje sa prošlošću, pomirenje i izgradnju mira: predrasude i diskriminacija, identiteti, narativi, memorijalizacija, identiteti i granice, pomirenje i moć. Svakom timu su se priključile po dve osobe iz trenerskog CNA tima u funkciji pružanja podrške, savetima i pitanjima. Posebno nas je radovala činjenica da su svi odabarali da izađu iz zone komfora, i da su birali teme i timove više po izazovu, nego po osećaju sigurnosti. Tako je, tokom juna i jula, održano sedam „follow-up“ sastanaka, tri u Beogradu i četiri u Sarajevu, na kojima su tokom dva do tri dana osmišljavane samostalne radionice. Čini se da su i sama putovanja (učesnik sa Kosova je dolazio u Beograd, učesnica iz Makedonije u Sarajevo…) bila jako korisna jer su se učesnici sretali i upoznavali sa drugačijim kontekstima, i sticali nove uvide. Naravno, bila je to i prilika za druženja 🙂

Svi, vrlo uzbuđeni i znatiželjni, smo stigli u Ivanjicu, gradić na jugo-zapadu Srbije, na treću fazu, koja je trajala od 8-18. avgusta, i održavala se u hotelu „Park“. Učesnici su bili uzbuđeni zbog svojih radionica i nestrpljivi da se započne sa radom. Svaki mali tim imao je po jedan ceo blok (pre ili posle podne) za izvođenje radionice, koju su, uz podrškutrenerskog tima, sami osmišljavali i vodili. Na kraju svakog dana, održavani su evaluacioni sastanci sa svakim timom koji je vodio radionicu ponaosob, i na tim sastancima su evaluirane radionice, tok timskog rada, spoznaje i poteškoće koje su uočene, kako bi se maksimalno iskoristila prilika za učenje upravo na temelju neposrednog trenerskog iskustva.

Kao i kod izbora timova u kojima će raditi, i kod izbora tema i vežbi, učesnici su pokazali veliku spremnost da se oprobaju u novim vežbama, koje do tada nisu videli, i nisu bježali od toga da istraže nove situacije iz uloge trenera-ice. Uz puno obzira jednih spram drugih u timovima, te dobru podelu odgovornosti, imali su i ogromnu podršku ostatka grupe prilikom izvođenja vežbi. Ta solidarnost i kooperativnost je posebno pomogla u nekim malo manje osmišljenim situacijama tokom izvođenja vežbi, pa su propusti i greške, svoje i tuđe, postajale dragoceno iskustvo.

U drugom delu treninga bavili smo se intenzivno ulogom trenera, etikom u mirovnom radu, a snažno emotivno iskustvo koje su svi prošli u prvom dijelu ovog treninga je bila osnova za promišljanje i traganje za zaključcima i spoznajama. Odvojili smo jedan radni blok za temu „uloga polova u društvu“, jer smo procenili da je rad na njoj bio neophodan. No, najjači utisak na sve ostavio je Teatar ugnjetenih/Forum teatar, kojem smo posvetili čitav jedan dan, i koji je za skoro sve učesnike bio nov, a za trenerski tim prilika da se podsetimo kako ta metoda, u kreativnoj i motivisanoj grupi, može da funkcioniše sjajno i osnažujuće za svakodnevnu borbu protiv nepravde.

20140814_NNV_28528

U Ivanjici smo, time, završili deo programa koji se odnosi na sticanje i vežbanje trenerskih veština. U četvrtoj fazi, koja će biti održana od 7-13. novembra 2014. godine, u Andrevlju na Fruškoj Gori, Vojvodina, Srbija, bavićemo se razradom ideja, umrežavanjem i podrškom za akcije i aktivnosti koje će tokom naredne 2015. godine osmišljavati i sprovoditi učesnice-i Šestog programa Treninga za trenere i trenerice CNA.

N.H.,K.M.

galeriju fotografija možete pogledati ovdje

| CNA |

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja