Objavili smo 23. godišnji izvještaj

piše CNA
23. oktobar/listopad 2020

Izvještaj možete preuzeti OVDJE

Drage prijateljice, dragi prijatelji,

Pred vama je 23. godišnji izveštaj Centra za nenasilnu akciju.

Ovaj godišnji izveštaj o našem radu razlikuje se od prethodnih, koliko se cela 2020. godina razlikovala od svih dosadašnjih. Pandemija, koja je zahvatila ceo svet početkom ove godine, umnogome se odrazila i na naš rad i sve planirane aktivnosti. Poremećaji do kojih je pandemija dovela, nisu se odrazili samo na naš rad, već i na stanje demokracije i ljudskih prava u regiji Zapadnog Balkana, o čemu možete čitati na samom početku izvještaja.

Ove godine morali smo da otkažemo sve programe mirovnog obrazovanja, Mir-Paqe- Мир trening za ljude sa Kosova, iz Srbije i iz Severne Makedonije, koji je bio planiran za maj i Osnovni trening iz izgradnje mira, planiran za oktobar. Nemogućnost putovanja i opasnost od epidemije, kao i zabrane država za dolazak građana iz inostranstva, učinili su taj deo našeg rada nemogućim. Poslednji osnovni trening realizovali smo krajem 2019. godine, i o njemu možete da čitate u ovom izveštaju.

Ono što je bilo moguće raditi – u malim timovima, sa manjim grupama učesnika-ca iz samo jedne države – smo realizovali: akcije obilježavanja neobilježenih mjesta stradanja i dve promocije onms.nenasilje.org sajta, u Sarajevu i Banja Luci, kao i zajedničke posete ratnih veterana komemoracijama, te njihove zajedničke posete stratištima. Bili smo, sa mešovitim grupama ratnih veterana u Skelanima, Prijepolju (na komemoraciji otetima iz voza u Štrpcima), Vitezu (na godišnjici stradanja dece na lokalitetu Osmica), Uborku, Briševu, Zecovima, Korićanskim stijenama, Mostaru i Grabovici.

Takođe, kako smo na samom početku epidemije shvatili da će umetnici biti bez posla, a svi smo bili zatvoreni, odlučili smo da skoro godinu dana ranije raspišemo četvrti Biber konkurs za kratku priču, te da izbor priča sa prethodnih konkursa objavimo i na engleskom, u elektronskom formatu. To su aktivnosti koje mogu da se rade online, i ne zahtevaju fizičko kretanje tima koji ih realizuje, niti učesnika-ca. Ono što se ove godine nije dogodilo – nismo uspeli da napravimo promocije Biber 03 zbirke, koja je objavljena krajem februara, iako smo ih planirali najmanje tri – u Šibeniku, Prijedoru i Prizrenu.

Naš priručnik „Nenasilje!?“ preveden je i odštampan na makedonski i albanski jezik. Takođe, naši prijatelji iz Mirovne akcije preveli su i objavili na albanskom i naš priručnik „Pomirenje“. Objavili smo, posle putovanja članova našeg tima u Argentinu i publikaciju “Koliko god da me to košta, želim bolju zemlju za svoju decu” Sećanje na zločine hunte u Argentini. Tu je i članak o našem radu na obilježavanju neobilježenih mjesta stradanja “Osim nesreće, nema ništa drugo”, takođe objavljen u elektronskom formatu.

Iskreno se nadamo da će vreme koje je pred nama dozvoliti da se vratimo uobičajenim aktivnostima, na način da će naše aktivnosti biti susreti ljudi, njihova razmena, upoznavanje, podrška i međusobna razmena ideja, misli, strahova i želja.

U ovom izveštaju moći ćete da pročitate o našem delovanju u kraćim tekstovima,  dok za detaljnije informacije možete da posetite naš sajt nenasilje.org, kao i sajtove onms.nenasilje.org te biber.nenasilje.org.

Zahvalni smo vam za svaki komentar, uvid ili povratnu informaciju koju dobijemo.

CNA tim

 

 

poveznice:

kategorije:

ONMS

Biber

Kultura sjećanja

Priručnik