Međunarodni dijalog “Sećanje, pravda i pomirenje?!”

| Katarina Milićević |
Učesnici/e međunarodnog dijaloga iz celog sveta razmenili su svoja iskustva, dileme i teškoće sa kojima su se sretali na polju izgradnje mira i suočavanja sa prošlošću. Sarajevo, 10-12.06.2015 ...
19. juni/lipanj 2015
19. juni/lipanj 2015

Međunarodni dijalog “Sećanje, pravda, pomirenje?!”, održan je od 10. do 12. juna u Sarajevu. Dijalog su, osim Centra za nenasilnu akciju kao domaćina, organizovale još tri organizacije iz Nemačke (Nemačka savezna fondacija za proučavanje komunističkih diktatura (Bundesstiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur), Nemačka agencija za međunarodnu saradnju – Globalna liderska akademija (GIZ – Global Leadership Academy) i Archiv Bürgerbewebgung Leipzig.

Bila je to prilika da se sretnemo sa pedeset gostiju  iz celog sveta, i regiona, koji se bave ovom temom, uključujući mirovne istraživače/ce, novinare/ke, aktiviste/kinje, univerzitetske profesore, ratne veterane/ke… i da zajedno diskutujemo o primerima dobre prakse u svetu, ali i dilemama, problemima i teškoćama sa kojima se svako sreteo u svom radu.

Jedan dan  bio je posvećen obilasku Memorijalnog centra u Potočarima kod Srebrenice, što je ostavilo veoma dubok utisak na sve.

U završnici, gosti dijaloga bili su ratni veterani, sa kojima Centar za nenasilnu akciju sarađuje godinama unazad. Njihov pogled na ratnu prošlost i aktivan rad na pomirenju u sadašnjosti bili su veoma značajni, jer je ta vrsta pristupa mirovnom radu, saradnja bivših neprijatelja na izgradnji mira, veoma dragocena u promenama koje su nužne u svim društvima posle sukoba.

Verujemo da je ovaj dijalog svima bio od koristi, te da ćemo moći da ga nastavimo, na drugim mestima u svetu, jer razmena ideja, misli i načina rada motiviše i hrabri sve nas koji se bavimo suočavanjem sa prošlošću i izgradnjom mira.

Galeriju fotografija možete pogledati ovde.

Audio snimci uvodnog dela Međunarodnog dijaloga “Sećanje, Pravda, Pomirenje” su na engleskom jeziku:

(napomena: svaki traje oko 10 minuta)
Anja Mihr

Nenad Vukosavljević

Verne Harris

 

Fotografije s Međunarodnog dijaloga “Sjećanje, Pravda i Pomirenje?!” možete pogledati ovdje.

 

 

poveznice:

kategorije:

cna sajtovi

onms

biber

nenasilje!

kultura sjećanja